Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο θα κρατήσει ο θηλασμός?

Το διάστημα το οποίο μια μητέρα θα θηλάσει το παιδί της εξαρτάται από την προσωπικότητά της, όπως διάβασα πρόσφατα σε έρευνα που έγινε σε 602 μητέρες ηλικίας 16 έως 45 ετών, με βρέφη από 6 έως 12 μηνών, οι οποίες είχαν διαφορετικό επίπεδο μόρφωσης, εισόδημα και επάγγελμα.
Η ερευνήτρια Dr. Amy Brown, έφτασε στο αποτέλεσμα ότι οι μητέρες που θα τα καταφέρουν με το θηλασμό είναι κυρίως όσες δεν έχουν συναισθηματικές διακυμάνσεις, είναι ευσυνείδητες και εξωστρεφείς. Βέβαια δεν είναι απόλυτη η επιτυχία πάντως θα το προσπαθήσουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη περισσότερες γυναίκες από το 80% δοκίμασαν το θηλασμό, αλλά κατάφεραν να θηλάσουν για 6 μήνες, λιγότερες από τις μισές. Όσες τα κατάφεραν να θηλάσουν το πρώτο 6μηνο ήταν εξωστρεφείς, με λιγότερο άγχος συγκριτικά με όσες αποφάσισαν να δώσουν μπιμπερό ή μπιμπερό και ξένο γάλα. Όσες δεν τα κατάφεραν ρωτήθηκαν γιατί συνέβη αυτό. Το αποτέλεσμα είναι πως οι εξωστρεφείς γυναίκες βρίσκουν το θηλασμό πιο εύκολο.

Η Brown πιστεύει πως ρόλο παίζει όχι μόνο η προσωπικότητα αλλά και η κουλτούρα της κοινωνίας στην οποία ζει κάθε γυναίκα. Η έλλειψη συμπαράστασης, ο διωγμός κάποιων από δημόσιους χώρους, η ιδέα πως όλο και κάποιος έχει μεγαλώσει με ξένο γάλα και μια χαρά μεγάλωσε. Αυτά μια εξωστρεφής και με λιγότερο άγχος μητέρα δεν τα λαμβάνει και τόσο υπόψη της. Μια αγχώδης μητέρα όμως θα επηρεαστεί.

Η Brown ελπίζει οι κοινωνίες να αρχίσουν να προωθούν το μητρικό θηλασμό, την υποστήριξη στις νέες μητέρες τον πρώτο καιρό και να δωθεί σε κάθε νέα μητέρα μια «λίστα με όλα όσα μπορεί ευγενικά να πει στη πεθερά της όταν εκείνη της λέει να χρησιμοποιήσει μπιμπερό».