Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οφέλη μητρικού θηλασμού!

Αναμφισβήτητα όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως ο μητρικός θηλασμός και μάλιστα ο αποκλειστικός προσφέρει οφέλη όχι μόνο στο βρέφος αλλά και στην ίδια τη μητέρα. Κι ας λένε κάποιοι - θα τους πω ευγενικά αμόρφωτους - πως ο θηλασμός είναι για τους φτωχούς και τους χωριάτες!!
Ο ΠΟΥ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας) συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για το πρώτο εξάμηνο και αν είναι δυνατό να συνεχιστεί και τα επόμενα ένα με δύο χρόνια ή όσο επιθυμεί το μωρό και η μητέρα.

Αρκετές μαμάδες προκειμένου να κοιμηθούν, να χαλαρώσουν, να μη χαλάσουν το στήθος τους, να έχουν χρόνο, αποφασίζουν να δώσουν ξένο γάλα. Πιθανον δε γνωρίζουν πως η πιθανότητα να αρρωστήσει το μωρό αυξάνεται. Δυστυχώς
εμείς οι ιδιοι έχουμε κάνει να θεωρείται το ξένο γάλα, φυσιολογικό και όχι αυτό που η φύση έχει αποφασίσει, το θηλασμό δηλαδή. Άραγε αυτό συμβαίνει μόνο από αμέλεια ή δε γνωρίζουμε τα πραγματικά οφέλη του θηλασμού?

Τα συνοψίζω παρακάτω:

Οφέλη για το μωρό

- Προστατεύεται ο γαστροεντερικός σωλήνας, καθώς το μητρικό γάλα βοηθάει στην ωρίμανσή του. Μειώνονται διάφορες λοιμώξεις που
είναι εμφανίζονται κυρίως στα μωρά.
- Υπογλυκαιμία χωρίς φάρμακα. Ένα μωράκι που γεννιέται φυσιολογικά στον ένατο μήνα, έχει χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Ο θηλασμός βοηθάει στο να μπορεί το μωρό να ανταπεξέλθει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.
- Προστατεύει από μικροβιακές λοιμώξεις, χάρη στους αντιμικροβιακούς παράγοντες που περιέχει.
- Μείωση των κρουσμάτων ωτίτιδας, λοιμώξεων του αναπνευστικού, ουροποιητικού συστήματος το διάστημα του θηλασμού και όχι μόνο.
- Αποφυγή πολλών αλλεργιών στην υπόλοιπη ζωή του μωρού.
- Λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα μεγαλώνοντας κι αυτό γιατί έχουν μάθει να τρώνε όσο χρειάζονται, σε αντίθεση με τα μωρά που παίρουν μπιμπερό.
- Λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων π.χ. υπέρταση.
- Μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης παιδικού καρκίνου καθώς και λευχαιμίας και λεμφωμάτων.
- Βελτίωση της νοημοσύνης αλλά και αύξηση του δείκτη IQ παρατηρείται, με παρατεταμένο θηλασμό.
- Μείωση στρες λόγω ουσιών που παράγονται κατά το θηλασμό.

Οφέλη για τη μητέρα
- Γρήγορότερη ανάρρωση από τον τοκετό.
- Λόγω των θερμίδων που καταναλώνονται κατά το θηλασμό, χάνονται πιο γρήγορα τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης.
- Προστασία από καρκίνο μαστού και ωοθηκών και μετά το τέλος του θηλασμού.
- Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.
- Ανάλογα με την περίοδο θηλασμού, μειώνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τι άλλο να μας πουν οι επιστήμονες για να μας πείσουν πως "πρέπει" να θηλάζουμε!